Fotograaf Joris Backer
Fotograaf Joris Backer

Senator voor D66, oud-diplomaat, publicist en strategisch adviseur Petra Stienen zit stralend achter het scherm. Ze heeft haar eerste veertig dagen van quarantaine erop zitten en heeft noodgedwongen een bijzondere reis door haar eigen huis gemaakt. ‘In vrijwel iedere religie en cultuur is veertig een magisch getal. Denk aan het veertig dagen vasten in de katholieke kerk, de veertig dagen van Jezus in de woestijn of de Arabische arbaïen van veertig dagen rouw of veertig dagen hechting na de geboorte van een kind. Ik heb in de afgelopen veertig dagen op allerlei manieren naar mijn eigen innerlijke stem geluisterd.’

Gisteren is ze na veertig dagen voor het eerst haar buurt uitgewandeld. ‘Voor iemand die nooit langer dan vijf, zes dagen thuis is en voortdurend over de wereld reist, is het gevoel van “ik mag er weer op uit” echt bijzonder. Ik moest naar de Eerste Kamer en heb bewust de natuurroute via het Haagse Bos en het Malieveld genomen. Alles was knisperend groen en ik had echt het gevoel – nou ja, wedergeboorte wil ik het niet noemen, maar dat ik echt veertig dagen in een cocon had gezeten en er nu weer als een vlinder uitkwam.’

Lees het hele artikel hier.

 

Share this post

X