Charisma heb je of je hebt het niet. Toch? Nee, zo simpel ligt het niet. Charisma kun je leren. Senator Petra Stienen schreef er een boek over. ‘Uiteindelijk is het een kwestie van veel oefenen.’

De één wordt geboren als pennenlikker en ­verkiest een kantoorbaan in de luwte, terwijl de ander een flamboyante spreker is die op het grote podium in een mum van tijd de zaal aan zijn lippen weet te kluisteren. Charisma: je hebt het, of je hebt het niet. ‘Fout’, zegt Petra Stienen (54). ‘Charisma is een eigenschap die je kunt ontwikkelen, en daar kun je zelf veel aan doen. Ook charismatische personen zoals bijvoorbeeld Barack Obama of Robbert Dijkgraaf hebben veel tijd gestoken in het ontwikkelen van hun inhoud en het oefenen van hun spreekvaardigheid voor veel verschillende soorten publiek.’

Share this post

X