foto: Merlijn Doomernik 

 foto: Bart Burghgraef 


 foto: Peter Wouters

Contactinformatie

Het office management van Petra Stienen wordt verzorgd door Van der Lans Office Management. Voor het maken van een afspraak, meer informatie en overige vragen kunt u zich wenden tot:
 
Daniëlle van der Lans
Landgoed Huis met het Blauwe Dak
Rijksstraatweg 426
2243 CH  Wassenaar
Nederland
 
T: 00 31 (0)70 5123013
F: 00 31 (0)70 5119445

Verslag Meillo-lezing

6 oktober 2016

“We moeten onze vooroordelen koesteren”, betoogt Hoge Raad-raadsheer Diederik Aben. “Onze vooroordelen zijn evolutionair zwaar achterhaald”, stelt filosoof Herman Philipse. Tijdens de zesde Meillo-lezing op 6 oktober in Amsterdam zagen de toeschouwers de sprekers een prikkelende dans uitvoeren van aantrekken en afstoten met het thema 'Vooroordelen'. “Het politiewerk is als je niet uitkijkt een 'lusthof van vooroordelen'”, zegt nationaal korpschef Erik Akerboom. De Eva Meillo-prijs werd ook dit jaar door de Eva Meillo-stichting uitgereikt en ging naar de tv-documentaire ‘De Aanklagers’.

Limburgs achtergrond
De volle klanken van het Limburgse levenslied dwarrelen ongefilterd door de Rode Hoed in Amsterdam. 'Alle dees geluiden hebbie my geraakt', zingt de breekbare stem van zangeres Suzan Seegers. Zichtbaar geroerd glimlacht spreker Petra Stienen naar de zaal. "Ik laat u dit horen, omdat u waarschijnlijk niet weet hoe rijk het Limburgse lied is. Ik moet mij vaak verontschuldigen voor mijn Limburgse achtergrond. Laatst vertelde ik met Frans Timmermans tegen een zaal dat we allebei een Limburgse working class achtergrond hebben. Dat wordt er al snel besmuikt gelachen. Zouden ze dat ook doen als we zeggen dat we allebei in Londen hebben gestudeerd?"
 
'Reis door vooroordelen’
Vooroordelen. Het thema van de zesde Meillo-lezing. Stienen weet er alles van. Niet alleen als Limburgse, maar ook als Arabiste. 'Wat slim, ga je de taal van de vijand leren?', kreeg ze vaak te horen toen ze Arabisch ging studeren. “Terwijl het Arabisch de briljante Nobelprijswinnaars voor de Literatuur heeft voortgebracht”, vertelt Stienen met geestdrift. Ze zet een lied op van de Libanese zangeres Fairuz ('De Arabische Maria Callas'), die even hartverscheurend klinkt als de Limburgse Seegers: 'Bezoek me elk jaar', zingt Fairuz. "Dat heb ik gedaan", vertelt oud-diplomaat Stienen. "Vooral het land Egypte. Mijn leven is een reis door vooroordelen: van anderen en van mezelf."
 
Lees de rest van dit verslag hier of als .pdf

ZijSpreekt

Petra Stienen is verbonden aan ZijSpreekt en daar te boeken als spreker. 

MaximuM

Petra Stienen is onderdeel van het team van MaximuM, een gerenommeerd bureau op het gebied van coaching en trainingen. Bezoek de website